25. SİNYAL İŞLEME ve İLETİŞİM UYGULAMALARI KURULTAYI
15-18 MAYIS 2017
MARITIM PINE BEACH RESORT BELEK • ANTALYA / TÜRKİYE

İTÜ

2- Uzaktan Algılama için Sinyal ve Görüntü İşleme Çalıştayı

Etkinlik Türü: Çalıştay

Çalıştayın Adı: Uzaktan Algılama İçin Sinyal Ve Görüntü İşleme Çalıştayı (USGI)

Çalıştayı Düzenleyenler: 
Begüm Demir, Trento Üniversitesi, demir{a*}disi.unitn.it
Alp Ertürk, Kocaeli Universitesi, alp.erturk{a*}kocaeli.edu.tr

Çağrı Metni: 
Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının fiziksel bağlantı kurmadan algılayıcı sistemleri kullanarak incelenmesini sağladığından, çevre, afet yönetimi, şehir izlenmesi ve planlaması konularında önemli bir role sahiptir. Uzaktan algılama sistemlerindeki yeni gelişmeler sayesinde uzaktan algılama görüntüleri askeri, medikal, tarım, hayvancılık, tekstil, çevre, madencilik ve kimlik tespiti gibi birçok uygulama alanında önem kazanmaktadır. Özellikle deprem, sel, toprak kayması ve orman yangınları gibi doğal afetlerle sıklıkla karşılaşan ülkemiz için uzaktan algılama stratejik bir öneme sahiptir. İlk yerli gözlem uydumuz RASAT'dan ve ilk yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusumuz GÖKTÜRK-2'den alınan görüntüler haritacılık, afet izleme, tarım, çevre, şehircilik ve planlama çalışmalarında kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bu görüntülerin etkili bir şekilde kullanılması amacıyla bilgi birikimine ve başarılı yöntemler geliştirmeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu çalıştayının amacı, uzaktan algılama için sinyal ve görüntü işleme üzerine özgün araştırmaları bir araya getirmek ve uzaktan algılama konusunda bir farkındalık oluşturmaktır. Çalıştay, son yıllarda ülkemizde de büyük öneme sahip hale gelmiş olan uzaktan algılama görüntülerinin işlenmesi alanında Türkiye'de bulunan ekiplerin bilimsel düzeylerine katkıda bulunacak ve olası işbirliklerine önayak olacaktır. Çalıştayın hedef kitlesi, öğretim elemanları; doktora sonrası araştırmacılar, doktora ve yüksek lisans öğrencileri; lisans öğrencileri, TÜBİTAK /ASELSAN /HAVELSAN gibi kurumlarda uzaktan algılama görüntülerinin işlenmesi üzerine çalışan araştırmacılardır.

Çalıştayın ana başlıkları:

  • Uzaktan algılama için sinyal işleme
  • Uzaktan algılanan görüntülerin onarımı ve gürültü giderimi
  • Uzaktan algılanan görüntülerin iyileştirilmesi ve tümleştirilmesi
  • Uzaktan algılanan görüntülerin sınıflandırılması, öbeklenmesi
  • Öznitelik çıkarımı ve seçimi
  • Radar görüntü analizi
  • Nesne tabanlı görüntü analizi
  • Hiperspektral görüntü işleme
  • Çok-zamanlı uzaktan algılanan görüntülerin işlenmesi ve analiz teknikleri
  • Yeryüzü arazi değişimlerinin tespiti

Teknik Program Komitesi:
Selim Aksoy, Bilkent Üniversitesi
Aydın Alatan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Begüm Demir, Trento University
Esra Erten, İstanbul Teknik Üniversitesi
Sarp Ertürk, Kocaeli Üniversitesi
Alp Ertürk, Kocaeli Üniversitesi
M. Kemal Güllü, Kocaeli Üniversitesi
Oğuz Güngör, Karadeniz Teknik Üniversitesi
Koray Kayabol, Gebze Teknik Üniversitesi
Ali Özgün Ok, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Gülşen Taşkın Kaya, İstanbul Teknik Üniversitesi
Behçet Uğur Töreyin, İstanbul Teknik Üniversitesi
Cem Ünsalan, Yeditepe Üniversitesi

Davetli Konuşmacı:

Claudio Persello received the MSc degree in telecommunications engineering and the Ph.D. degree in communication and information technologies from the University of Trento, Trento, Italy, in 2005 and 2010, respectively.

He is currently Assistant Professor at the University of Twente, faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC), department of Earth Observation Science (EOS), Enschede, The Netherlands.

From 2011 to 2013, he was a Marie Curie research fellow with the project "MaleRS - Machine learning techniques for the analysis and classification of the last generation of remote sensing data”. He conducted his research activity at the Max Planck Institute for Intelligent Systems, Tubingen, Germany and at the Remote Sensing Laboratory of the University of Trento. His main research interests are on the analysis of remotely sensed data, machine learning, image classification, pattern recognition, Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) and 3D point clouds analysis. Dr. Persello is a Referee for several international journals and conferences on Remote Sensing and Pattern Recognition. He served on the Scientific Committee for the Sixth International Workshop on the Analysis of Multi-temporal Remote-Sensing Images (MultiTemp 2011). His Ph.D. thesis was awarded with the prize for the best Ph.D. thesis on Pattern Recognition published between 2010 and 2012 by the GIRPR, i.e., the Italian branch of the International Association for Pattern Recognition (IAPR). He is a senior member of IEEE.

 

Öğrenci Bildirisi Ödülü:
Çalıştayda sunulacak bildiriler arasından, ödül komitesi tarafından seçilecek ilk yazarı öğrenci olan en iyi bildiriye "En İyi Öğrenci Bildirisi Ödülü" verilecektir.

IEEE GRSS Türkiye Özel Oturumu:
Çalıştay kapsamında IEEE GRSS Türkiye Chapter'ı tarafından "Çok Boyutlu Veri İşlemede Güncel Yaklaşımlar" başlıklı özel oturum düzenlenecektir. Bu özel oturum ile ilgili bilgiler http://www.siu2017.org/tr/%C3%87ok-Boyutlu-Veri-Islemede-Guncel-Yaklasimlar.html bağlantısından incelenebilir.

Çalıştaya Gönderilecek Bildirilerin Formatı: 
Çalıştaya gönderilen bildirilerin formatı ana konferans olan SİU 2017'nin bildiri formatı ile aynı olacaktır. 

Çalıştaya Gönderilen Bildirilerin Değerlendirme ve Kayıt Süreci: 
Çalıştaya gönderilen bildirilerin değerlendirme ve kayıt süreci ana konferans olan SİU 2017'nin değerlendirme ve kayıt sürecine tabii olacaktır.