13- Sualtından Uzaya ekstrem ortamlar için sinyal işleme ve iletişim uygulamaları - Salih Murat Egi (Galatasaray Üniversitesi)

Etkinlik Türü: Özel Oturum

Özel Oturumun Adı: Sualtından Uzaya ekstrem ortamlar için sinyal işleme ve iletişim uygulamaları
(From Subsea to Outer Space: Signal processing and communication for extreme environments)

Oturumu Düzenleyenler
- Doç. Dr. Salih Murat Egi, smegi{a*}daneurope.org, DAN Europe ve Bilgisayar Mühendisliği, Galatasaray Üniversitesi

- Dr. Tamer Özyiğit, tozyigit{a*}gsu.edu.tr, Bilgisayar Mühendisliği, Galatasaray Üniversitesi

Sualtı, dış uzay, yüksek irtifa, yeraltı gibi insanoğlunun özel kişisel korunma donanımı olmaksızın bir kaç dakikadan fazla hayatta kalamayacağı ortamlar kendine özgü iletişim sorunlarını da beraberinde getirir. Koruyucu donanımdan kaynaklanan izolasyonun yanısıra, ortam fiziksel parametrelerinin normal çalışma - yaşama koşullarından çok farklı olması nedeni ile birbirinden çok farklı olmalarına rağmen iletişim ve sinyal işleme konuları bir çok ortak paydada birleşir.

Gerek bu ortamlarda hayatı sürdürmeyi sağlayacak yaşam destek sistemlerinin gereksinim duyduğu biyolojik sinyallerin işlenmesi, yaşamsal tehdit oluşturacak dış fiziksel değişkenlerin ölçümü ve kestirimi, gerekse bu ortamlarladan normal yaşam merkezlerine haberleşmenin değişken dış çevre koşullarına rağmen kesintisiz ve yüksek kalitede sürdürülebilmesi için gereken çabalar birbiri ile örtüşmesine rağmen bu farklı alanlarda çalışan bilim insanlarını birleştiren çalışmalar azınlıktadır. Uzay - Sualtı gibi ikili eksenlerde bu tip öncü çalışmalar mevcut olmasına rağmen, konunun tüm ekstrem yaşam koşullarını kapsayıcı bir boyutta ele alınışı bu özel oturumla birlikte ilk kez denenecektir.

Bu özel oturumda, birbirinden farklı alanlarda çalışan uzmanların bilgi alişverişinde bulunabileceği, sektörün tanınırlığının artırılmasina katkı sağlayabilecek, sektörün sorunlarına çözüm ortağı olabilecek toplantı, güncel teknolojileri yakından takip etme olanağı sağlayacaktır. Oturum sırasında ayrıca genç araştırmacılar, alanlarında öncü akademisyenler ve sektöre hakim kişiler ile bir arada olma imkanını yakalayacaklardır. Özel oturumda, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, öncelikli olarak aşağıdaki konularda yapılan çalışmalara yer verilecektir:

Genel konu başlığı olarak:

• Görüntülerin iyileştirilmesi
  • Ortam algılanması
  • Sınıflandırma, tanıma ve bölütleme
  • Nesne takibi
  • Otomatik video etiketleme ve özetleme
  • Veri Toplama
  • Veri İşleme
  • Görsel Veri İşleme
  • Sinyal İşleme
  • Veri Toplama Yöntemleri
  • Makine Öğrenmesi
  • Yapay Zeka
  • Örüntü Tanıma
  • Bulut Bilişim
  • Coğrafi-mekansal (geospatial) teknikler
  • Sosyal Ağlar
  • Nesnelerin İnterneti
  • Veri Madenciliği
  • Büyük Veri Analitiği
  • Ekstrem koşullar için Teletıp uygulamaları için sinyal işleme ve iletiim araştırmaları

Derinlemesine incelenebilecek konu başlıkları ise:

• Otonom araç yöngüdümü (navigasyon)
  • Uç ortamlardaki yaşam formlarının tespiti ve izlenmesi
  • Alternobarik fizyolojik rahatsızlıkların kestirimi için fizyolojik sinyal analizi
  • Endojen kabarcık oluşumunun tesbiti için tibbi görüntü ve sinyal işleme
  • Kompresyon/ dekompresyona bağlı stress bileşenlerinin kestirimi
  • Formal risk değerlendirmesi ve kabul edilebilir görev risk sınırlarının kestirimi için yöntemler

Extreme environments such as underwater, outer space, high altitude, deep tunneling works where human survival time is limited to less than a few minutes without special personal protective equipment and life support systems, bring their own communication problems. Although the physical parameters of the environment are very different even opposing, the  communication and signal processing issues combine in many common challenges: In addition to isolation problems arising from protective equipment, those extreme environments impose extreme physical conditions such as temperature, pressure, gravity. There is an obvious need for multidisciplinary approach and communication of researchers working on different but still extreme environment to work on:

• Processing of vital signals to assess the efficiency of ancillary life support systems and personal protection.
  • Measurement and Assessment of leading indicators of degraded health conditions
  • Telemedicine with special emphasize on bidirectional emergency telemedicine
  • Communication with normal terrestrial habitat
  • Communication within the extreme environment

There are several attempts on Subsea-Space axis but a holistic event to gather the scientists working on signal processing and communication for extreme environments is not abundant. We hope that this special session creates synergies between researchers, recruit new researchers in this area and  incubate new networks to challenge the extreme environments.

The general subjects  ae listed below but not limited to:

• Signal Processing
  • Machine learning
  • Artificial intelligence
  • Pattern Recognition
  • Cloud Computing
  • Geospatial techniques
  • Social networks
  • Internet of things
  • Data mining
  • Big data
  • Telemedicine