25. SİNYAL İŞLEME ve İLETİŞİM UYGULAMALARI KURULTAYI

Etkinlik Türü: Özel Oturum

Özel Oturumun Adı: Optik Haberleşme Sistemleri ve Uygulamaları

Oturumu Düzenleyenler:
Yrd.Doç.Dr. N. Özlem Ünverdi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik - Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, unverdi{a*}yildiz.edu.tr

Çağrı Metni:
H. H. Hopkins ve N. S. Kapany'nin 1954 yılında optik dalga kılavuzları ile kısa mesafelere bilgi iletimi konusundaki çalışmalarından sonra A. Maiman'ın 1960 yılında yarıiletken lazeri teknolojiye kazandırmasıyla uzun mesafeli haberleşme uygulamalarının da yapılabileceği tartışmaları başlamış ve optik haberleşmede önemli aşamalar kaydedilerek konuyla ilgili birçok çalışma yapılmıştır. A. Yariv, H. A. Haus, E. Snitzer, H. Osterberg, N. S. Kapany, D. Marcuse, A. W. Snyder ve J. D. Love, konuyla ilgili çalışmaları olan bilim adamları arasındadır. Optik haberleşme, gerek modülatör, sensör, kuplör, dedektör, osilatör, sirkülatör, rezonatör, polarizör, filtre ve kuvvetlendirici gibi devre elemanlarının incelendiği sistem mekanizmasının, gerekse optik dalga kılavuzlarındaki elektromagnetik dalga propagasyonunun analiziyle literatürde yer almakta ve iletişim teknolojisinin gelişiminde kilit noktada bulunmaktadır.

Günümüz koşulları, haberleşme alanında daha geniş olanaklara, daha uygun ortam ve araçlara olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu konudaki gereksinimler doğrultusunda kullanımı her geçen gün yaygınlaşan optik haberleşme sistemleri, veri iletimi, telefon ağları, kablolu televizyon sistemleri, entegre optik düzenekler, ulaşım, tıp ve askeri uygulamalar gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Optik ağların yaygınlaşması ile veri iletim hızı ve kanal kapasitesi artmakta ve güvenli iletişim sağlanmaktadır. Günümüz teknolojisinde, optik haberleşme sistemleri, optik dalga kılavuzlarının hammaddesi olan silisyumun doğada bol miktarda bulunması, izolasyonunun sağlamlığı, hızının yüksekliği, az yer kaplaması, elektromagnetik olaylardan etkilenmemesi, güvenilirliği, maliyetinin düşüklüğü ve özellikle band genişliğinin büyüklüğü nedeniyle kapasitesinin fazla olması ve iletim kaybının azlığı gibi avantajları dikkate alınarak, diğer haberleşme sistemlerine göre tercih edilmektedir. Bir dielektrik iletim ortamı olan optik fiberler, bakır kablo ve koaksiyel kablo gibi kablolu iletişim ortamlarının yanısıra serbest uzay propagasyonunun söz konusu olduğu kablosuz iletişime göre de çok daha az kayıplı olması nedeniyle kullanımı artmaktadır. Daha önceden yapılmış haberleşme sistemleriyle uyumlu çalışabilmesi, optik fiberlerin önemli özellikleri arasında yer almaktadır.

Alternatiflerine göre ön planda olan optik haberleşme sistemlerinde, THz'ler mertebesinde çalışılmakta ve gerek analog, gerekse sayısal iletişim yapılmaktadır. Bu durumda, optik haberleşme sistemlerinde verici, propagasyon ortamı ve alıcı katlarının analitik olarak incelenmesi ve verinin, vericiden alıcıya ulaşıncaya kadar söz konusu olan aşamaların, elektromagnetizma, sinyal işleme ve sistem mekanizması alanlarında değerlendirilmesi, akademik ve endüstriyel çalışmalar açısından önem arz etmektedir.

15 - 18 Mayıs 2017 tarihleri arasında Belek - Antalya'da düzenlenecek olan IEEE 25. Sinyal İşleme ve İletişim Uygulamaları Kurultayı (SİU 2017) kapsamında, günümüzün ve geleceğin teknolojisi olan optik haberleşme konusunda önerilen Optik Haberleşme Sistemleri ve Uygulamaları Sözlü Özel Oturumu'nda sunulacak bildiriler ile optik haberleşme konusunda çalışan araştırmacıların, optik haberleşme sistemlerindeki elektromagnetik dalga propagasyonunun ve sistemdeki veri iletiminin analizi ve optik haberleşme sistemlerinin uygulama alanları açısından katkıda bulunulması ve akademisyenlerin yanı sıra endüstride çalışanlara da ışık tutulması beklenmektedir.

Yrd.Doç.Dr. N.Özlem Ünverdi tarafından SİU kapsamında 2005 yılından beri aralıksız olarak düzenlenen ve ayrıca V. URSI (URSI 2010) ve VI. URSI'de (URSI 2012) düzenlenen Optik Haberleşme Sistemleri ve Uygulamaları Sözlü Özel Oturumu'nun, SİU 2017'de de düzenlenmesi ile optik haberleşme konusunda çalışan akademisyenlerin ve endüstri çalışanlarının bir araya gelmesi hedeflenmektedir.

Konunun Önem ve Gerekçesi

Teknik Program Komitesi:
1. Prof.Dr. Ercan Topuz, Doğuş Üniversitesi, E-posta : etopuz{a*}dogus.edu.tr
2. Prof.Dr. Salih Dinleyici, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, E-posta : salihdinleyici{a*}iyte.edu.tr
3. Prof.Dr. Ahmet Altuncu, Dumlupınar Üniversitesi, E-posta : altuncu{a*}dumlupinar.edu.tr
4. Prof.Dr. Hamza Kurt, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, E-posta : hkurt{a*}etu.edu.tr
5. Doç.Dr. H.Haldun Göktaş, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, E-posta : goktas{a*}ybu.edu.tr
6. Doç.Dr. Murat Yücel, Gazi Üniversitesi, E-posta : muyucel{a*}gazi.edu.tr
7. Doç.Dr. Ö.Galip Saraçoğlu, Erciyes Üniversitesi, E-posta : saracog{a*}erciyes.edu.tr
8. Doç.Dr. Mehmet Toycan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, E-posta : mtoycan{a*}ciu.edu.tr
9. Doç.Dr. Hüseyin Ademgil, Lefke Avrupa Üniversitesi, E-posta : hademgil{a*}eul.edu.tr
10. Yrd.Doç.Dr. Arif Dolma, Kocaeli Üniversitesi, E-posta : adolma{a*}kocaeli.edu.tr