25. SİNYAL İŞLEME ve İLETİŞİM UYGULAMALARI KURULTAYI
15-18 MAYIS 2017
MARITIM PINE BEACH RESORT BELEK • ANTALYA / TÜRKİYE

İTÜ

2- Mimarlık ve Kent Çalışmalarında Yapay Görme ve Bilgisayar Grafiği Uygulamaları

Etkinlik Türü: Özel Oturum

Özel Oturumun Adı: Mimarlık ve Kent Çalışmalarında Yapay Görme ve Bilgisayar Grafiği Uygulamaları

Oturumu Düzenleyenler:
Dr. Ceyhun Burak Akgül, ceyhun.akgul{a*}boun.edu.tr, Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü,
Dr. Nizam Onur Sönmez, onursonmezn{a*}yahoo.com, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
Yard. Doç. Sema Alaçam, alacams{a*}itu.edu.tr, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Çağrı Metni:
Yapay görme (bilgisayarla görü), en yalın tanımıyla görsel bir sahnenin bilgisayar programı yardımıyla otomatik olarak anlaşılabilmesini hedefleyen bir mühendislik disiplinidir. Kavramsal olarak ortaya çıktığı 1960'lardan bu yana erimi ve yetkinliği sürekli genişleyen ve günümüzde hesaplama teknolojilerindeki gelişmelerin de etkisiyle altın çağını yaşayan yapay görme tekniklerinin mimarlık alanına yansıması, birçok potansiyel uygulaması bulunmakla birlikte sınırlı sayıda ve çeşitlilikte kalmıştır. İlkesel olarak yapay görme teknikleri sayesinde, mimari bir sahnenin bütününün ya da içerdiği farklı ölçekli elemanların yapısal, geometrik ve semantik özellikleri, geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha hızlı, doğru ve detaylı olarak hesaplanabilmektedir. Örneğin fotoğraf, video, çizim ve modelleme gibi temsillerin yapay görme teknikleri ile işlenmesi, yapılı çevreye ilişkin yeni bilgiler üretme potansiyeli taşırken; yapay görme ve yapay tasarım zekâsının birlikte kullanımı, tasarım problemlerinin çok yönlü temsilini, yorumlanmasını ve değerlendirilmesini olanaklı kılan karar-destek arayüzleri sağlamaktadır.  Bu ayrı kollardan ilerlemekte olan araştırmaların çeşitli teknolojilere dönük potansiyellerin açığa çıkmasını sağlayacak disiplinlerarası/ötesi verimli ortaklıklar kurabileceği düşüncesinden hareketle, SIU 2017'de Mimarlık ve Kent Çalışmalarında Yapay Görme ve Bilgisayar Grafiği Uygulamaları başlığı altında bir oturum düzenliyoruz.

Bu alanlarla ilgilenen araştırmacıları, kısıtlı kalmamak kaydıyla, aşağıdaki başlıklarla örtüşen çalışmalarıyla oturumumuza katkı sunmaya davet ediyoruz:
 
·  Otomatik yer ölçümü,
·  Yapılı alanlarda yapay görme,
·  Semantik modelleme,
·  Hesaplamalı tasarımda yapay görme,
·  Örnek tabanlı modelleme,
·  Uzamsal algılama,
·  Mimari gösterim ve çizimlerin otomatik anlaşılması ve yorumlanması,
·  Binadan detaya her ölçekte yapılı elemanların veri tabanlarında görsel bilgiye dayalı olarak aranması,
·  Uzamsal özelliklerin otomatik tanınması.

Oturumu Düzenleyenlerin Özgeçmişleri:

Ceyhun Burak Akgül,
Bogazici Üniversitesi Elektrik/Elektronik Mühendisligi Bölümü
ceyhun.akgul{a*}boun.edu.tr

Dr. Ceyhun Burak Akgül, yapay görmenin akademik ve endüstriyel uygulamaları üzerine çalışan bir araştırmacıdır. Istatistiksel yöntemlerle üç boyutlu şekillerin betimlenmesi ve görsel benzerliklerinin ölçülmesi üzerine verdigi doktora tezinin ardından yapay görme alanında akademik ve endüstriyel birçok çalışma gerçeklestirmistir. 2010 yılından bu yana Bogaziçi Üniversitesi'nde yapay görme, imge işleme ve veri madenciliği üzerine dersler veren ve akademik ögrenci danışmanlığı yapan Dr. Akgul, aynı zamanda İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı'nda da istatistiksel ve sayısal yöntemlerin mimarlık alanındaki potansiyel uygulamaları üzerine yüksek lisans dersleri ve seminerleri vermiştir. Oturumun konusu olan yapay görmenin mimarlıktaki uygulamaları Dr. Akgul'un uzmanlıklarının ve araştırma ilgi alanlarının kesişiminde yer almaktadir.

Nizam Onur Sönmez
İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
onursonmezn{a*}yahoo.com
http://akademi.itu.edu.tr/sonmezon/

Dr. Nizam Onur Sönmez'in güncel araştırma alanları genel bir Hesaplamalı Tasarım başlığı altında, Tasarım Kuramları, Tasarımda Yapay Zeka (Yapay Tasarım Zekası), Örnek ve Benzerlik tabanlı Tasarım, Evrimsel Hesaplamalar, Mekanda / Fiziksel Hesaplama, Tasarım Eğitimi, Tasarım Eğitiminde Hesaplama gibi alt başlıkları içerir. Doktorasında Evrimsel Hesaplama teknikleri ve Benzerliğe Dayalı Tasarım üzerinden hesaplamalı mimari tasarım araçları geliştirmek üzerine çalışmıştır (TU Delft ve İTÜ, 2015). 2004 yılından beri İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmakta, Mimari Tasarım Stüdyolarına ve çeşitli derslere destek vermektedir. 2009-2010 eğitim yılı boyunca TÜBİTAK bursu ile Delft Teknik Üniversitesi'nde bulunmuş, 2015 yılı güz yarıyılında Mekanda Hesaplama temasını araştırmak üzere Mardin Artuklu Üniversitesi'nde bir araştırma stüdyosu yürütmüştür. Yapay Görme ve Öğrenen Sistemlerin Tasarım Hesaplamaları için kullanım olanakları Nizam Sönmez'in doktora sonrasındaki proje ve çalışmalarının odağında yer almaktadır.

Sema Alaçam
İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yürütme Kurulu Üyesi
alacams{a*}itu.edu.tr
http://akademi.itu.edu.tr/alacams/

2007-2014 yılları arasında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilişim Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak çalışmış olan Dr. Sema Alaçam, 2014 yılından itibaren İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım kuramları ve paradigmaları, mimari tasarım eğitiminde sayısal yöntem ve yaklaşımlar, algoritmik ve parametrik tasarım yaklaşımları, mimarlar için bilgisayar programlama, mimari tasarımda dokunsal ve jeste dayalı etkileşim biçimleri konularında ulusal ve uluslararası pek çok sempozyumda yayınlanmış bildirileri bulunmaktadır. Lisans ve lisansüstü düzeyde verdiği diğer derslerin yanısıra, İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı'nda Mimari Tasarımda Karar Destek Sistemleri, Mimari Tasarımda Grafik Programlama, Mimarlıkta Bilgisayar Programlama derslerini yürütmekte ve misafir öğretim üyesi olarak İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde Görsel Kompozisyonun Temelleri isimli derse katkı sunmaktadır. Mimari formların ve mekânsal ilişkilerin bilgisayar ortamında etkileşimli grafik temsilinin uzman olmayan tasarımcılara öğretilmesi bağlamında, yaratıcı düşünmeyi destekleyen pedagojik modeller ile ilgilenmektedir.

 

 

Computer Vision and Graphics Applications in Architecture and Urban Studies
Computer Vision is a technological field aiming to let artificial systems understand the content of a visual scene using computer programs. While Computer Vision techniques became more and more able and prolific in a diverse range of application domains since the conceptual debut of the field in the 1960s, the reflection of this broad applicability remained limited in architecture and urban studies. In principle, as compared to traditional pen-and-paper based methods, computer vision techniques enable more accurate and faster computation of the sheer amount of structural, geometrical, and semantic properties of an architectural scene and of the components of that scene at desired scales. On one hand, processing of representations such as digital pictures, video, drawings, or models via Computer Vision bears the potential of producing further knowledge on the built environment; on the other, the joint use of computer vision and artificial design intelligence provides the practitioner with decision-support tools and interfaces enabling multidimensional representation, interpretation and evaluation of design problems. With the goal of boosting/building effective cross-domain collaborations across these fields advancing on their own paths, we organize a special session on Computer Vision and Graphics Applications in Architecture and Urban Studies in Signal Processing Applications 2017. We invite researchers in these fields to submit their research work to our special session. Relevant topics include but are not limited to:

  • Automated surveying,
  • Computer vision in built environment,
  • Semantic modeling,
  • Computer vision and graphics in computational design,
  • Example-based modeling,
  • Spatial perception,
  • Automated understanding and interpretation of architectural representations,
  • Retrieval of built elements/buildings
  • Recognition of spatial architectural qualities

Organizers
Dr. Ceyhun Burak Akgül 
Bogazici University Electrical and Electronics Eng. Dept.
ceyhun.akgul{a*}boun.edu.tr
http://cba-research.com/

Dr. Nizam Onur Sönmez
İTÜ Faculty of Architecture, Architecture Dept.
onursonmezn{a*}yahoo.com 
http://akademi.itu.edu.tr/sonmezon/

Asst. Prof. Sema Alaçam
İTÜ Faculty of Architecture, Architecture Dept.
alacams{a*}itu.edu.tr 
http://akademi.itu.edu.tr/alacams/