8- Fotonik tabanlı haberleşme ve sensör sistem uygulamaları

Etkinlik Türü: Özel Oturum

Özel Oturumun Adı: Fotonik tabanlı haberleşme ve sensör sistem uygulamaları

Prof.Dr. Ahmet ALTUNCU, altuncu{a*}dpu.edu.tr,  Fotonik Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (FOTAM), Dumlupınar Üniversitesi

Web Adresi: fotonik.dpu.edu.tr

Konunun Önem ve Gerekçesi:
Yüksek hızlı fiber optik haberleşme sistemleri, görüş hattında çalışan (LOS) kablosuz optik haberleşme sistemleri ve THz haberleşme sistemleri ile bu sistemlerde kullanılan erbiyum katkılı fiber yükselteçler, geniş bandlı ASE kaynakları ve fiber lazerler gibi fotonik tabanlı cihaz ve sistemlerin geliştirilmesi günümüzün en ilgi çekici araştırma alanlarındandır. Bunun dışında sınır, fabrika, kampüs güvenliği, petrol boru hatları ve mega yapıların güvenlik amaçlı izlenmesi, her türlü uzaktan algılama ve denetim uygulamaları için fiber optik tabanlı dağıtık sensör sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, modelleme ve simülasyonu ile sensör sinyallerinin işlenmesi konularında oldukça güncel araştırmalar yapılmaktadır. SIU'2017 de düzenlenecek "Fotonik tabanlı haberleşme ve sensör sistem uygulamaları” konulu bu özel oturumda, ülkemizde bu alanda çalışan değerli araştırmacıların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı bir platformun sağlanması amaçlanmaktadır.

Oturumu Düzenleyenin Özgeçmişi:
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 22/07/2016 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında incelenerek, 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca karara bağlanmasıyla Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğe bağlı "Fotonik Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (FOTAM)” kurulması uygun görülmüştür. Akabinde, "Dumlupınar Üniversitesi Fotonik Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” 31.10.2016 tarih ve 29874 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 01.11.2016 tarihinde Fotonik Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Telekomünikasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet ALTUNCU müdür olarak asaleten atanmıştır. FOTAM bünyesinde, başlıca yüksek hızlı iletişim sistemleri için fiber optik haberleşme sistem bileşenleri, erbiyum katkılı fiber yükselteçler, fiber lazerler ve geniş bandlı optik ASE kaynakları ile endüstriyel ve askeri uzaktan algılama ve izleme uygulamaları için fiber optik tabanlı dağıtık sensör sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve sertifikasyonu konularında çok çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.

Özel Oturum Hakem Önerileri
Prof.Dr. Güneş YILMAZ Uludağ Üniversitesi
Prof.Dr. Ahmet ALTUNCU Dumlupınar Üniversitesi
Prof.Dr. Mehmet Salih DİNLEYİCİ  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Prof.Dr. Hamza KURT TOBB Üniversitesi
Prof.Dr. Feridun AY Anadolu Üniversitesi
Prof.Dr. Haldun GÖKTAS Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Prof.Dr. Bülent ÇAKMAK Erzurum Teknik Üniversitesi
Doç.Dr. Murat YÜCEL Gazi Üniversitesi
Doç.Dr. İsa NAVRUZ Ankara Üniversitesi
Doç.Dr. Behzat ŞAHİN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Doç.Dr. Murat ARI Çankırı Karatekin Üniversitesi
Doç.Dr. Hüseyin ADEMGİL Lefke Avrupa Üniversitesi
Doç.Dr. Mehmet TOYCAN Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
Yrd.Doç.Dr. Sait Eser KARLIK Uludağ Üniversitesi
Yrd.Doç.Dr. Bahadır HİÇDURMAZ Dumlupınar Üniversitesi

Event Type: Special Session

Name of the Special Session: Photonic-based Communication and Sensor System Applications

Organizers of the Session:
Prof. Ahmet ALTUNCU altuncu{a*}dpu.edu.tr, Photonic Technologies Application and Research Center (FOTAM), Dumlupinar University

Web Page: fotonik.dpu.edu.tr

Importance and Reason of the Topic:
The development of photonic-based devices and systems such as high-speed fiber optic communication systems, line of sight wireless optical communication systems, THz communication systems, erbium-doped fiber amplifiers, broadband ASE sources and fiber lasers used in these systems are one of today's most interesting research areas.

In addition, researches on the design, development, modeling and simulation of fiber optic based distributed sensor systems and sensor signal processing are being carried out for all kinds of remote sensing and control applications, monitoring of border, factory, campus security, oil pipelines and mega structures for security purpose.

In this special session on "Photonic-based communication and sensor system applications" to be organized in SIU'2017, it is aimed to provide a platform in our country where valuable researchers working in this field will come together to share their knowledge and experiences.

Résumé of the Organizer:
Establishment of the "Photonic Technologies Application and Research Center (FOTAM)" under the Rectorate of Dumlupınar University has been approved by the decision No.44726 of the Council of Higher Education dated 22.07.2016. Subsequently, "Dumlupınar University Photonic Technologies Application and Research Center Regulation" was published in the Official Gazette dated 31.10.2016 and numbered 29874 and went into operation. On 01.11.2016, Prof. Ahmet ALTUNCU has been appointed as a director of the Photonic Technologies Application and Research Center. Fiber optic communication system components for high-speed communication systems, erbium doped fiber amplifiers, fiber lasers, broadband optical ASE light sources, design, prototype production and tests and certifications of optical fiber based distributed sensor systems for industrial and military remote sensing and monitoring applications is being researched under FOTAM.

Special Session Reviewer Suggestions:
Prof. Güneş YILMAZ Uludag University
Prof. Ahmet ALTUNCU Dumlupinar University